Головна » Війна » Ракета Х-22: що відомо про зброю, яка зруйнувала будинок у Дніпрі

Ракета Х-22: що відомо про зброю, яка зруйнувала будинок у Дніпрі

Ракета Х-22: що відомо про зброю, яка зруйнувала будинок у Дніпрі

ТСН.ua зібрав інформацію про російську ракету Х-22 “Буря” та засоби ППО, які можуть її вразити.

Під час масованої ракетної атаки по Україні у суботу, 14 січня, російський бомбардувальник Ту-22м3 крилатою ракетою X-22 зруйнував багатоповерховий житловий будинок у Дніпрі. Внаслідок терористичного удару загинуло понад 20 людей. За наявною інформацією, запуск ракети відбувся над Курською областю РФ неподалік кордону з Україною.

Влітку ударом тієї ж ракети Х-22 було зруйновано торговий центр в Кременчуці, жертвами також стали десятки людей. 

Командувач повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук з цього приводу заявив, що у ЗСУ немає можливості збивати ракети такого типу.

ТСН.ua зібрав інформацію про російську ракету Х-22 “Буря” та засоби ППО, які можуть її вразити.

Характеристики ракети 

Сімейство ракет Х-22 створювали в СРСР ще в 1960-х роках під бомбардувальник Ту-22 і пізніше модернізували разом з ним. Доопрацьована в 1970-х роках ракета летіла зі швидкістю 4 000 км/год та мала дальність польоту 500 км. Сучасні ракети цього типу можуть пролітати відстань до 600 км.

Метою її створення були удари по морських цілях, зокрема, авіаносцях.

Також читайте

МіГ-31 – історія, характеристики винищувача та особливості літака, що несе ракети "Кинджал" МіГ-31 – історія, характеристики винищувача та особливості літака, що несе ракети "Кинджал"

Протикорабельна ракета не така ефективна для ударів по наземних цілях, оскільки наводиться за допомогою радара. Тому крім протикорабельних ракет Х-22 створювалися інші її варіанти з інерціальною системою навігації, тобто автопілотом, який виводив її до певних координат.

Одна з модифікацій цієї ракети – Х-22НА – дозволяє обстрілювати цілі на землі, націлившись на “точку на карті”. Однак, чим далі від цілі відбувається пуск, тим складніше витримати точність.

Ракета Х-22НА має досить велику потужність бойової частини — 950 кг гексогену (вибухової речовини підвищеної потужності).

Чи може українська ППО збивати ракети Х-22

Російські військові літаки ще у квітні почали використовувати для ударів по наземних цілях в Україні ракети Х-22.

Українські військові кілька разів повідомляли про збиття цих ракет біля Миколаєва та Одеси, однак зараз у Повітряних силах стверджують, що ці заяви були помилковими.

Ракети Х-22 були створені для подолання систем ППО 1970-х років і вразливі для систем радіоелектронної боротьби та сучасних протиракетних комплексів. Успішне ураження залежить від часу її перебування в повітрі — за короткий проміжок зробити це складно.

 Водночас командувач повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук у спеціальній заяві повідомив, що у ЗСУ немає засобів, здатних збивати цей тип ракет.

“З початку воєнної агресії Росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони”, – заявив він.

За інформацією українських військових перехоплювати такі повітряні цілі можуть лише зенітні ракетні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами – Patriot PAC-3 або SAMP-T.

Нагадаємо, на обороні Києва стоять зенітно-ракетні комплекси NASAMS, IRIS-T, Crotale, зенітні САУ Gepard та інші системи, які ефективно збивають російські ракети та дрони.