Головна » Війна » ЗРК NASAMS: основні характеристики, історія створення, навіщо він Україні

ЗРК NASAMS: основні характеристики, історія створення, навіщо він Україні

ЗРК NASAMS: основні характеристики, історія створення, навіщо він Україні

Читайте в матеріалі ТСН.ua про основні тактико-технічні характеристики зенітно-ракетного комплексу NASAMS та історію його створення.

Напередодні зустрічі президента України Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом у Білому домі (Вашингтон), Міноборони Сполучених Штатів опублікувало перелік зброї, яку американська сторона вже передала або погодила передати ЗСУ як військову допомогу (Security Assistance). Зокрема, до цього переліку входить 8 одиниць ЗРК NASAMS.

А 10 січня 2023 року стало відомо, що Канада придбає в США ЗРК NASAMS, щоб передати їх Україні. Про це повідомили міністерка оборони Канади Аніта Ананд та очільник українського Міноборони Олексій Резніков.

Що відомо про ЗРК NASAMS: історія створення

Мобільний комплекс NASAMS є американсько-норвезькою технологією. Основною тактичною зброєю зенітно-ракетного комплексу є батарея, яка складається з трьох взводів (дев'ять пускових установок, кожна може випустити до 6 ракет, один оптоелектронний комплекс наведення NTAS та три радіолокаційні станції (РЛС)).

Проєктувати комплекс розпочали ще 1989 року, а закінчили розроблення 1993 року. Саме тоді почалися і перші полігонні випробування. Вже 1994 року ЗРК NASAMS став на озброєння Військово-повітряних сил Норвегії. Під час його створення виробник спробував суттєво модернізувати наявні на озброєнні комплекси і системи, щоб знизити собівартість ЗРК. В NASAMS використовуються ракети AMRAAM, які належать до класу “повітря-повітря”. Вони були розроблені американською компанією Hughes Aircraft.

ЗРК NASAMS / © commons.wikimedia.org

Керована ракета AMRAAM відрізняється нормальною аеродинамічною схемою з хрестоподібними рулями та крилом. ЗРК має комбіновану систему наведення. Тобто спочатку політ здійснюється за допомогою командно-інерційного керування, а пізніше вмикається активне радіолокаційне самонаведення.

На сьогоднішній день існують кілька модифікацій зенітно-ракетного комплексу NASAMS:

  • NASAMS II – модифікація базового варіанту, яка була прийнята на озброєння 2007 року, отримала покращене програмне забезпечення, що має сумісність з використовуваними системами зв'язку;
  • HUMRAAM – американський аналог, який був створений спеціально для Збройних сил США, варіант має полегшені шасі з підвищеною прохідністю;
  • SLAMRAAM – ще один американський варіант, який був створений для морської піхоти;
  • SLAMRAAM EX – останнє розроблення американської компанії “Raytheon”, цей комплекс має підвищену дальність ураження та може використовувати два види ракет (малої та середньої дальності).

Тактико-технічні характеристики

  • Дальність: від 2,5 до 40 км;
  • Висота цілі: від 30 м до 16 км;
  • Час реагування: 10 с;
  • Час розгортання/згортання: 15/3 хв;
  • Швидкість цілі: до 1000 м/с.

Зенітні керовані ракети:

  • Вага ЗКР: 150,7 кг;
  • Вага бойової частини: 22 кг;
  • Довжина ЗКР: 3,6 м;
  • Діаметр: 17,8 см;
  • Швидкість ЗКР: до 1020 м/с;
  • Перевантаження: до 40 g;
  • Час напрацювання: 300 годин.

Навіщо ЗРК NASAMS Україні

ЗРК NASAMS / © commons.wikimedia.org

Як розповідає Defense Express, саме цей зенітно-ракетний комплекс можна назвати найпрагматичнішим варіантом, адже його створювали за концепцією “мінімальні витрати – максимальна ефективність”. В далеких 90-х роках виробник використовував далекобійну та дуже розповсюджену ракету “повітря-повітря” AIM-120 AMRAAM, яка може, навіть без особливого переробляння, в разі старту з землі знищити ціль на відстані до 15-25 км (за різними джерелами). А якщо встановити спеціально адаптовану версію ракети AMRAAM-ER (для найсучаснішої версії NASAMS-3), можливо знищувати цілі на відстані до 40 км і на висоті 20 км.

Варто також зазначити, що ракета AIM-120 відрізняється досконалою радіолокаційною головкою самонаведення та має високий рівень протидії засобам радіоелектронної боротьби. Також ракета може здійснювати маневри навіть за високого перевантаження та розганятися до 4 Маха.

Зенітно-ракетний комплекс NASAMS працює з радаром AN/MPQ-64 Sentinel. Такі радари ще від червня передаються Україні та навіть були помічені на полі бою.

ЗРК також може показати високу ефективність в Україні завдяки своїй відкритій архітектурі. До нього можна інтегрувати різноманітні засоби виявлення противника (станції радіотехнічної розвідки, оптично-прицільні станції тощо). Це дає змогу вести вогонь в режимі повного маскування. Сам же NASAMS також можна інтегрувати у загальну систему ППО, щоб він міг отримувати дані від усіх інших радіолокаційних станцій та інших засобів.

З отриманням ЗРК NASAMS Україна зможе значно підвищити можливості протиповітряної оборони не лише у кількісному, але й у якісному складі. Завдяки цьому комплексу можливо надійно прикрити важливі об'єкти та міста від авіаційних ударів, а також знищувати крилаті ракети противника.