Головна » Блог » Обладнання харківського заводу “Рапід” вивезли до Угорщини

Обладнання харківського заводу “Рапід” вивезли до Угорщини

Частину виробничих потужностей харківського заводу “Рапід”, який виготовляв каркасні будинки, влітку минулого року вивезли в Угорщину. Це сталося після того, який підприємство змінило власника. Ним став 50-річний Вадим Слюсарєв, який раніше працював у харківській команді “Слуг народу”, а за часів Януковича обіймав одну з керівних посад у Держприкордонслужбі.

Про це Харків Times довідався з розслідування Bihus.Info.

До липня 2022 року власниками “Рапіду” були люди з оточення проросійського політика Євгена Мураєва та Олексія Азарова, сина колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який утік у росію. У липні власницею заводу стала адвокатка Слюсарєва Олена Бардіна, згодом його переписали на Слюсарєва.

У червні 2022 р. Вадим Слюсарєв відкрив у Будапешті компанію EXPRESSVS-LOGISTIK Kft. Згодом ця фірма кількома партіями вивезла частину обладнання заводу до Угорщини.

“У митних документах техніка пройшла під таким маркуванням: верстати для обробки дерева та твердих пластмас, різноманітні навантажувачі, насоси, кріплення і кронштейни. А от збірні будівельні конструкції, тобто те, що раніше завод експортував, і що виглядає, як саме його продукція, угорська фірма Слюсарєва не імпортувала”, – йдеться в розслідуванні.

Все це відбувалося на тлі заяв компанії Слюсарєва про те, що новий власник підприємства “забезпечив успішну релокацію компаній із зон бойових дій, зберіг робочі місця”, аби “ми й надалі продовжували працювати на підтримку економіки нашої держави”.

Адвокатка Слюсарєва Олена Бардіна підтвердила вивезення за кордон частини обладнання заводу. За її словами, виробнича база евакуйована «на тимчасове зберігання». «Як тільки воєнна ситуація дозволить, обладнання буде повернуто на місце його постійної дислокації з метою відновлення виробництва» – стверджує вона.

Вона також розповіла журналістам, як корпоративні права на завод перейшли від людей з оточення Мураєва-Азарова до неї, а потім до Слюсарєва. За словами Бардіної, неназвані колишні власники “Рапіду” запропонували комусь неназваному викупити завод. Також вона стверджує, що Слюсарєв з Мураєвим не спілкується, а з Олексієм Азаровим не знайомий.

Однак розслідувачі встановили, що Слюсарєв переводив великі суми грошей партії Мураєва, яка наразі заборонена в Україні. Так у 2018 році Слюсарєва перерахував на рахунки політсили Мураєва 500 тис грн, батько і мати – по 200 тис кожний.

При цьому в Bihus.Info виявили, що дружина Євгенія Мураєва, який в Україні фігурував у кримінальному провадженні за статтею “державна зрада”, зараз є власницею словацької компанії RAPID PLUS s.r.o., що створювалась як дилер продукції заводу “Рапід”.

Що відомо про Вадима Слюсарєва

Слюсарєв був парламентським помічником “регіонала” Артема Пшонки і злетів на вершину кар’єри у Прикордонній службі за президентства Віктора Януковича. У 2020 році Слюсарєв засвітився в харківському осередку “Слуги народу” і як радник на Банковій, а в 2021 році його обрали до політради партії, але він не став її членом, бо “не доніс документи”, зазначає “Bihus.Info”.

Опитані журналістами-розслідувачами співрозмовники у “Слузі народу” не змогли сказати, чи вийшов він із президентської партії. Слюсарєв на запитання журналістів не відповів, а його адвокатка Олена Бардіна повідомила лише, що він не входить у політраду партії.

За даними видання, у Слюсарєва у Криму живуть батьки і ще одна близька йому людина. Це харків’янка Лодмила Польовик. У минулому вона була співвласницею двох українських фірм, якими пізніше – коли пішов із держслужби – почав володіти Вадим Слюсарєв.

Як виявили в Bihus.Info, Польовик має громадянство рф і веде бізнес в окупованому Криму. Вона відкрила в Алушті готель Blumarin. Також володіє в рф трьома фірмами, які платять податки агресору (ООО “Рубикон 2016”, ООО “Авис-Крым”, ООО “Центр медицинской реабилитации”).

Імовірно, Польовик має доньку від Слюсарєва. Прізвище ім’я та батькові дитини: Слюсарєва Дар’я Вадимівна, встановили в Bihus.Info.

18 лютого 2022 року Слюсарев виїхав до рф і повернувся в Україну вже в травні 2022 року. Після цього Слюсарєв, скоріш за все, декілька разів виїжджав за межі України.

Інші закордонні надбання Слюсарєва під час широкомасштабної війни

Розслідувачі Bihus.Info встановили, що в червні 2022 року Вадим Слюсарєв і Людмила Польовик придбали французьку компанію SCI GOODWIN, яка володіє нерухомістю в Ніцці, у комплексі “CARRE RUBIS”. Раніше французька компанія належала росіянам Світлані й Павлу Поповим.

При купівлі французької нерухомості Польовик вказала українське громадянство, хоча в російському державному реєстрі компаній “ЕГРЮЛ” вона значиться як громадянка рф.

За інформацією Bihus.Info, вартість угоди складає 2 млн євро. Частка Слюсарєва у французькій компанії становить 60%, у Польовик – 40%.

Торік Слюсарєв також став учасником нової компанії у штаті Флорида, а місцем реєстрації вказав апартаменти на березі Атлантичного океану.

Як повідомляв Харків Times, членами ради Харківської обласної партійної організації стали Наталія Веретун та Вадим Слюсарєв.