Головна » Війна » Яку зброю ЗСУ отримали від країн Заходу: перелік

Яку зброю ЗСУ отримали від країн Заходу: перелік

Яку зброю ЗСУ отримали від країн Заходу: перелік

Від початку повномасштабної війни країни Заходу надали Києву військову допомогу на мільярди доларів США. ТСН.ua розповідає, яку зброю Збройні сили України отримали.

Для підготовки цього тексту використовувалися дані з відкритих джерел, які були розсекречені на державному рівні.

Що Україна отримала станом на 25 січня 2023 року

Від західних союзників Україна отримала різноманітне озброєння: від гранатометів, стрілецької зброї, набоїв до танків, протитанкових керованих ракетних комплексів та тактичних безпілотних літальних систем.

До прикладу, в Білому Домі 6 січня 2023 року оголосили про надання Україні нового пакета оборонної допомоги на суму 3,75 млрд доларів. Також від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року ЗСУ отримали від США та інших союзників:

  1. Протитанкові керовані ракетні комплекси Javelin (США).
  2. Переносні ЗРК Stinger (США).
  3. Тактичні безпілотні літальні системи Switchblade (США).
  4. 155-мм гаубиці M777 (США).
  5. Безпілотні повітряні системи Phoenix Ghost (США).
  6. Ракетні установки HIMARS (США).
  7. Зенітні керовані ракети класу “земля-повітря” Sea Sparrow (США).
  8. Переносні зенітно-ракетні комплекси “Перун” (Польща).
  9. Танки Т-72М/M1 (Польща).
  10. Реактивна система залпового вогню БМ-21 “Град” (Польща).
  11. Протитанкові комплекси NLAW (Велика Британія).
  12. Переносні зенітно-ракетні комплекси Starstreak (Велика Британія).
  13. Переносні ракетно-зенітні комплекси LMM Marlet (Велика Британія).
  14. Мобільні зенітно-ракетні комплекси Stormer HVM (Велика Британія).
  15. Ракети Brimstone (Велика Британія).
  16. Зенітні самохідні установки FlakPz Gepard (Німеччина).
  17. 155-мм колісні самохідні артилерійські установки Caesar (Франція).
  18. Протитанкові комплекси MILAN (Франція).
  19. Самохідні артилерійські установки PzH 2000 (155-мм калібр) (Нідерланди).
  20. Системи протиповітряної оборони С-300 (Словаччина).
  21. Самохідна артилерійська установка Zuzana 2 калібром 155 мм (Словаччина).
  22. Самохідні артилерійські установки DANA та DANA M2 (Чехія).
  23. Реактивні системи залпового вогню RM-70 Vampire (Чехія).
  24. Переносні зенітно-ракетні комплекси Mistral (Норвегія).
  25. Буксирована гаубиця FH70 (Італія).

Також Україна повинна отримати найближчим часом БМП (бойову машину піхоти) Bradley, ЗРК (зенітно-ракетні комплекси) Patriot, бронеавтомобіль AMX-10RC, багатоцільовий БТР Bastion, танки Leopard 2, САУ Archer, артилерійські установки Caesar, САУ Paladin зі 155-мм гарматою, ЗРК Hawk та ПЗРК Stinger. Потенційно Велика Британія планує передати 10 танків Challenger 2.

Танки

За інформацією видання Spiegel 24 січня Німеччина погодилася відправити Україні танки Leopard 2. Вони є легшими в обслуговуванні та потребують менше палива, ніж інші західні альтернативи.

Танк Leopard 2

Танк Leopard 2 / © ТСН.ua

Leopard 2 — основний бойовий танк, який створило німецьке підприємство Krauss-Maffei Wegmann. Став наступником Leopard 1. Виробництво танку почалося 1979 року, і за цей період було випущено 3200 моделей.

Сьогодні існує велика кількість варіантів Leopard 2, кожен з яких отримав певні покращення. Основним озброєнням серійної версії танка є 120 мм гладкоствольна гармата Rheinmetall. Вона повністю стабілізована, тому може вести вогонь різними типами боєприпасів.

Танк Challenger 2

Танк Challenger 2 / © ТСН.ua

15 січня стало відомо, що Велика Британія погодилася надати Україні 14 танків Challenger 2. Про це повідомив прем’єр-міністр країни Ріші Сунак під час телефонного дзвінка президенту Володимиру Зеленському.

Наразі це основний бойовий танк Великої Британії. Прийняли його на озброєння в 90-х роках минулого століття. Бронемашина виготовляється компанією Віккерс Дефенс Сістемс (нині частина компанії BAE Systems).

Основна зброя, яка використовується на танку Challenger 2 — нарізна гармата калібру 120 мм L30A1, яка є наступницею гармат, що стоять на Challenger та Chieftain. Відливається вона методом електрошлакового переплавлення і на сьогодні є єдиною нарізною гарматою цього калібру, використовуваною НАТО.

Додаткова зброя — спарений з гарматою 7,62 мм кулемет L94A1.

Бойові машини

За словами багатьох військових професіоналів, успіх на полі бою потребує широкого спектру обладнання разом з маматеріально-технічною підтримкою на місці.

Бойова машина Stryker

Бойова машина Stryker / © ТСН.ua

19 січня 2023 року США оголосили про передавання Україні 90 бойових машин Stryker.

Ці бойові броньовані машини виробництва компанії General Dynamics Land Systems були створені на базі канадського бронетранспортера LAV III. Вони є основним озброєнням бригадних бойових груп армії США. Призначені для транспортування підрозділів мотопіхоти на поле бою. Також допомагають вести вогневу підтримку у процесі спішування.

Гусенична платформа Bradley

Гусенична платформа Bradley / © ТСН.ua

Перші Bradley повинні прибути в Україну вже в найближчому майбутньому. Про це 23 січня 2023 року повідомило видання Голос Америки з посиланням на високопосадовця з Пентагону. Він не уточнив щодо конкретнішого часу, але сказав, що йдеться про тижні.

Уніфікована гусенична платформа Bradley призначена для перевезення і підтримання піхоти, розвідування, монтування різноманітного озброєння. В тому числі на Bradley можливо монтувати протитанкові керовані ракети і зенітні ракетні комплекси.

Виготовляється компанією БАЕ Системз (раніше United Defense). Названа на честь американського генерала Омара Бредлі.

Протиповітряна оборона (ППО)

Протиповітряна оборона надзвичайно важлива для України, щоб мати змогу захищатися від ракетних ударів РФ по критичній інфраструктурі та житловим будинкам.

Ракетна система Patriot

ЗРК Patriot / © ТСН.ua

21 грудня 2022 року США оголосили про відправлення ЗСУ ЗРК Patriot. Через місяць, 19 січня 2023 року, про передавання цієї ракетної системи повідомили також Німеччина і Нідерланди. Ця система надзвичайно складна і має радіус дії до 100 км (залежить від типу ракети, яка використовується). Також ЗРК Patriot дорога в експлуатації — всього лише одна ракета коштує близько 3 мільйонів доларів.

Американський ЗРК (зенітно-ракетний комплекс) Patriot — універсальний засіб протиповітряної оборони на середніх та великих висотах. Виробництво розпочалося 1980 року, а вже 1981 року почалися перші постачання до війська. На озброєння зенітно-ракетний комплекс був прийнятий 1982 року.

За словами представника Пентагону, бригадного генерала Пета Райдера, завдяки комплексам Patriot ЗСУ зможуть посилити можливості своєї системи протиповітряної оборони для захисту населення і Збройних сил.

Найближчим часом українські військові розпочнуть тренування на ЗРК Patriot у США. Очікується, що підготовка триватиме лише кілька місяців, хоча наразі немає точних термінів завершення навчання.

ЗРК NASAMS

ЗРК NASAMS / © ТСН.ua

Зенітно-ракетний комплекс NASAMS — спільне розроблення норвезької компанії Norwegian Kongsberg і американської Raytheon. Він став першою на Заході ракетною системою, де використали ракетну систему з локаторним наведенням та ракети ракети AIM-120 AMRAAM.

10 січня 2023 року стало відомо, що Канада планує закупити у США передову зенітно-ракетну установку NASAMS на суму 300 млн доларів, щоб пізніше передати її Україні. Про це в своєму твіттері написала міністерка національної оборони Канади Аніта Ананд.

Цей ЗРК можна використовувати проти крилатих ракет, дронів, літаків та гелікоптерів. Дальність пострілів, залежно від використаних ракет, може становити від 20 до 180 км, висота ураження — до 21 км.

ППО Hаwk

ППО Hawk / © ТСН.ua

Після масованої атаки 10 жовтня 2022 року багато країн НАТО одразу пообіцяли Україні додаткові засоби ППО. Зокрема, Іспанія запропонувала 4 пускові установки ЗРК MIM-23 Hawk. Також такі ж самі установки пообіцяли ЗСУ і США.

12 січня 2023 року в Іспанії прийняли 225 українських військовослужбовців, серед яких 20 проходитимуть навчання на системах ППО Hawk, щоб протидіяти повітряним атакам.

Розроблення ППО Hawk розпочалися 1952 року компанією Raytheon. Хоча ця зброя зовсім не нова, однак вона пройшла кілька модифікацій і вважається набагато кращою за радянські аналоги. Зокрема, за останні 60 років MIM-23 Hawk отримав щонайменше 6 важливих оновлень. Наприклад, остання версія має тривимірний імпульсно-доплерівський радар AN/MPQ-64 Sentinel, покращену систему радіоелектронного захисту ракет та можливість наводитися в умовах радіоелектронної протидії.

ЗРК Aspide

ЗРК Aspide / © ТСН.ua

7 листопада 2022 року стало відомо, що до України прибули зенітно-ракетні комплекси NASAMS та Aspide, які ЗСУ передала Іспанія. Про це повідомив міністр оброни Олексій Резніков.

Aspide — це не сам зенітно-ракетний комплекс, а назва окремого класу ракет, які відомі ще від 70-х років. Виготовляються вони єдиною інтегрованою компанією в Європі MBDA. Aspide — керовані ракети середньої дальності, які були побудовані на базі американських “повітря-повітря” AIM-7 Sparrow.

Варто зазначити, що існують дві версії ракет. Базові Aspide відрізняються дальністю польоту близько 12 км та максимальною висотністю цілей до 5,5-6 км. А ось більш сучасна Aspide 2000 часто називають “головним руйнівником літаків”, тому що ці ракети можуть летіти на відстань понад 25 км.

ПЗРК Stinger

ПЗРК Stinger / © ТСН.ua

12 січня 2023 року міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце повідомила, що її країна може передати ЗСУ партію ПЗРК Stinger, а також провести навчання українських військовослужбовців. Рішення, за словами міністерки, буде розглядатися під час наступної зустрічі у форматі “Рамштайн”. Хоча сама Інара вважає, що перелік військової допомоги вже “в кишені”.

ПЗРК Stinger — це американський переносний зенітно-ракетний комплекс класу “земля-повітря”, який має інфрачервону голівку самонаведення. ПЗРК Stinger одноразові та дуже прості у прицілюванні. Для ефективної роботи потрібно двоє військових — один підносить ракети, а інший стріляє.

16 грудня 2022 року, під час масованої атаки на Київ, командир взводу Андрій Дячук точними пострілами з ПЗРК Stinger “приземлив” дві ворожі ракети, які летіли в бік столиці.

Ракети великої дальності

Серед реактивних систем залпового вогню великої дальності особливе місце належить артилерійській ракетній системі M142 або Himars, які в Україну надіслали США.

Артилерійська ракетна система Himars

Артилерійська ракетна система Himars / © ТСН.ua

Вважається, що саме Himars відіграли вирішальну роль в успіху ЗСУ під час відтіснення російських військ на півдні в листопаді 2022 року.

Може виконувати роль роль РСЗВ або фронтової тактичної ракетної установки в залежності від снарядів. Розроблена компанією Lockheed Martin наприкінці 1990-х років.

Вантажівка важить 16 тонн, з них 5 тонн — це корисне навантаження. Може нести шість снарядів для залпового вогню чи одну ракету MGM-140 ATACMS. Головною противагою Himars у порівнянні з більшістю радянських реактивних систем залпового вогню є можливість використовувати керовані високоточні реактивні снаряди, тактичні й балістичні ракети.

Гаубиця М777

Гаубиця М777 / © ТСН.ua

Гаубиця М777 — найновіша серійна артилерійська система, яку розробила британська компанія BAE Systems на початку 2000-х років. Від 2005 року вона перебуває на озброєнні США.

Існують три версії гаубиці: базова, з оптичним прицілюванням, з можливістю вести вогонь високоточними снарядами M982 Excalibur.

Новітнє озброєння широко використовується ЗСУ. Наприклад, 26 грудня 2022 року бійці показали, як вони уражають склади з боєприпасами противника на Бахмутському напрямку.

Гаубиця Caesar

Гаубиця Caesar / © ТСН.ua

У першому кварталі 2023 року Франція передасть Україні ще шість гаубиць Caesar. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон.

Артилерійські системи Caesar французького виробництва відрізняються високою точністю та мобільністю. До роботи їх можна підготувати за одну годину, а щоб згорнути та піти з позиції, знадобиться лише 40 секунд.

Російську техніку ці гаубиці можуть знищувати на відстані до 50 км. Мобільність та маневреність Caesar отримали завдяки колісному шасі. Установка також обладнана автоматизованою системою самоприв’язки і самонаведення на ціль. За одну хвилину гаубиця може зробити до 5 пострілів та може використовувати декілька типів боєприпасів калібру 155 мм.

Протитанкова зброя

Також в Україну постачають і протитанкову зброю, яка допомагає знищувати бойові машини противника.

ПТРК Javelin

ПТРК Javelin / © ТСН.ua

Насправді цей протитанкований ракетний комплекс вже був дуже добре знайомий українським бійцям, адже вперше він потрапив до ЗСУ 2018 року. Однак напередодні повномасштабного російського комплексу союзники України активізували постачання цих комплексів. Хоча точна кількість, найімовірніше, буде відома вже після перемоги.

Javelin почали розробляти ще у 80-х роках у США. Створювали їх спеціально для того, щоб знищувати радянські танки, враховуючи їхні особливості, тактику використання й різні типи місцевості, де такі танки можуть бути знищені.

Дальність польоту Джавелінів Aspide — 2,5 км, що є середнім значенням прямої видимості у Європі. Ракета відрізняється так званим “м’яким пуском”. Тобто під час пострілу з плеча оператор не травмується. Але головне, Javelin має власну тепловізійну головку самонаведення і після захоплення цілі буде на неї летіти самостійно.

Javelin часто використовують українські військові. Наприклад, 2 січня 2023 року з’явилося відео, як ця американська ракета добила танк T-90М “Прорив”.

Протитанковий гранатомет NLAW

Протитанковий гранатомет NLAW / © ТСН.ua

NLAW — легка протитанкова зброя нового покоління, спільний шведсько-британський проєкт. Виробництво переносної протитанкової керованої ракети розпочалося 2009 року. Станом на 29 грудня 2022 року Україна отримала від союзників понад дві тисячі NLAW, але постачання й досі тривають.

Головна особливість цього протитанкового комплексу — в простоті його використання та максимальній ефективності. NLAW використовували на самому початку повномасштабної війни, щоб протидіяти танковій навалі на підступах до Києва. В деяких відкритих джерелах навіть можна знайти інформацію, що їх давали бійцям тероборони і добровольцям.

NLAW задумувався, як масова зброя для звичайних бійців. У штатному режимі ракета летить на висоті близько 4-х метрів над землею. Одночасно спрацьовує магнітний сенсор, який потрібен, щоб зафіксувати скупчення металу. Танк зазвичай прошивається зверху.

Безпілотники

Наразі безпілотники беруть активну участь у захисті України від окупантів, вони використовуються для спостереження, ведення вогню, вказування цілі та операцій з піднімання важких предметів.

Bayraktar

Bayraktar / © ТСН.ua

Українська армія отримала перші безпілотники Bayraktar  в липні 2021 року. Відтоді вони успішно показували себе в бою. Однак всі ці БПЛА ЗСУ закупляла у турецької компанії “Baykar Makina”. Від початку повномасштабної війни ця компанія двічі безоплатно передавала свої безпілотники Збройним силам України. Останній раз — 28 червня 2022 року. Про це тоді повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Розвідувально-ударні дрони Bayraktar TB2 здатні розганятися до 200 км на годину та можуть підніматися на висоту до 8 км. Байрактари скидають авіабомби та керовані протитанкові ракети. Дрон може перебувати в польоті протягом цілої доби.

Водночас ціна Байрактара в гривнях разом зі станцією управління становить від $30 до $70 мільйонів за комплект із 6 безпілотників, двох мобільних наземних пунктів управління та комплекту озброєнь.

Switchblade 600

Switchblade 600 / © ТСН.ua

Switchblade 600 можуть літати туди, куди російські системи ППО просто не можуть дістати. 27 жовтня 2022 року міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю Politico повідомив, що за кілька тижнів Україна отримає від США першу партію цих дронів-камікадзе.

Ці безпілотники мають кілька модифікацій. Призначені Switchblade 600 для знищення легкої і броньованої техніки, живої сили. Дрон відрізняється компактними розмірами, тому його можна носити з собою в рюкзаку (разом із пусковою установкою), а важить він всього 23 кг. Після запускання апарат розкриває свої крила, а оператор веде його до цілі за допомогою планшетного ПК.

Система керування оснащена бортовими зашифрованими каналами передавання даних та модулем GPS із селективною доступністю та захистом від підміни сигналу (спуфінгу).

Нагадаємо, що у квітні 2022 року Україна отримала від США дрони-камікадзе Switchblade 300, які застосовуються лише проти живої сили противника.