Головна » Економіка » Чому Росія має потрапити до чорного списку FATF – пояснення голови Держфінмоніторингу Ігоря Черкаського

Чому Росія має потрапити до чорного списку FATF – пояснення голови Держфінмоніторингу Ігоря Черкаського

Фінансування тероризму та корупції Росією означає, що вже в червні-2023 країна-агресор має потрапити до чорного списку Міжнародної групи боротьби з фінансовими злочинами (FATF). Група повинна зосередитися на захисті міжнародної фінансової системи від ризиків, що походять від держав-ізгоїв та зловмисників.

Про це заявив голова Держфінмоніторингу України Ігор Черкаський у статті на AML Intelligence. За його словами, очікується, що в контексті військової агресії РФ проти України FATF відреагує на величезні ризики відмивання грошей і фінансування тероризму, що виходять з Росії.

“На “інституційному” рівні FATF вже дала оцінку діям Росії. Посилаючись на те, що дії РФ “неприпустимо суперечать основним принципам FATF і являють собою грубе порушення прихильності міжнародному співробітництву та взаємній повазі”, FATF прийняла безпрецедентне рішення і призупинила членство Росії у лютому 2023 року. В той же час учасники глобальної мережі все ще чекають на “технічну” відповідь FATF, що знаходиться на стадії розробки”, – зазначив Черкаський.