Головна » Поліція » Поліція та СБУ прикрили ботоферми, які повідомляли про “мінування” та “теракти”

Поліція та СБУ прикрили ботоферми, які повідомляли про “мінування” та “теракти”

Поліція та СБУ прикрили ботоферми, які повідомляли про мінування та теракти

Нацполіція та СБУ ліквідували у дев’яти областях ботоферми, які розповсюджували повідомлення про “мінування” та “теракти”.

Джерело: пресслужба Нацполіції, пресслужба Служби безпеки України, пресслужба Офісу генерального прокурора 

Деталі: За інформацією слідства, фігуранти “поширювали дезінформацію про діяльність вищого військово-політичного керівництва України”, а також хибні повідомлення про “теракти” та “мінування” в українських містах. 

Для “розгону” фейків зловмисники створили анонімні акаунти у соцмережах у Facebook, Instagram та Twitter із загальною аудиторією у майже 200 тисяч користувачів.

СБУ повідомляє, що у результаті багатоетапної спецоперації у різних регіонах України знешкоджено таких 9 ботоферм і викрито їхніх організаторів. Серед них – активні прихильники однієї з вітчизняних політсил.

Зокрема, “осередки” дезінформації діяли в Тернопільській, Полтавській, Черкаській, Сумській, Львівській, Чернівецькій, Харківській, Миколаївській та Закарпатській областях.

Обладнання для “вирощування” ботів  організатори встановили у власних помешканнях або в офісних приміщеннях.

Під час обшуків в них виявлено комп’ютерну техніку із доказами, банківські картки, на які отримували гроші за інформаційні “вкиди”, 5 тисяч SIM-карт українських операторів, GSM-шлюзи та інше спеціалізоване обладнання.

Розслідування проводиться в рамках кримінального провадження за ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку).

Встановлюються всі обставини та особи причетні до злочину.

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал “УП. Стрічка”