Головна » Економіка » Первинний ринок нерухомості «всох» лише до одного сегмента. На які новобудови зараз відновлюється попит?

Первинний ринок нерухомості «всох» лише до одного сегмента. На які новобудови зараз відновлюється попит?

І що роблять будівельники, щоб вистояти за умов війни

Первинний ринок нерухомості пожвавився після рекордного падіння попиту, яке сталося восени та взимку через масовані обстріли та блекаути. Але це пожвавлення стосується лише певного сегменту. Війна чітко розділила «первинку» на три категорії: будівництво на рівні котловану; об’єкти, готові більш ніж на 80%; елітне житло. Перша та третя зараз опинилися «поза ринком», а певний рух намітився хіба що в другій.

Mind розбирався, чому так сталося, хто купує квартири в новобудовах під час війни та чи достатньо наявних продажів для підтримки будівельних компаній на плаву.

Хто купує житло в новобудовах? До початку повномасштабного вторгнення росії в Україну попит на нерухомість складався з двох груп учасників – спекулятивну та пасивну. Перші розглядали придбання житла як інструмент заробітку: купували під високі ризики, а згодом продавали дорожче. Інші обирали помешкання для себе.

У часи війни спекулятивний інтерес зник, адже ризики надто зросли. Пасивні інвестори також віддають перевагу таким квартирам, у які можна відразу в’їхати й жити. У результаті попит обвалився, а воронка продажів стрімко звузилася.