Головна » Війна » Міноборони каже, що вже уклало договори на харчі для військових за новою процедурою

Міноборони каже, що вже уклало договори на харчі для військових за новою процедурою

Міноборони каже, що вже уклало договори на харчі для військових за новою процедурою

Міноборони заявляє, що почало укладати договори на постачання продуктів харчування для ЗСУ за новою процедурою.  

Джерело: сайт відомства

Дослівно пресслужба: “Міноборони за результатами проведених через систему Prozorro торгів 21 червня укладено перші три договори з компаніями-переможцями на постачання продуктів харчування для ЗСУ відповідно до Каталогу продуктів харчування”.

Деталі: Повідомляється, що визначено 19 переможців з 22. Але по 16 переможцях здійснюється підготовка договорів для їх підписання і внесення депозитів на рахунок міністерства, як того вимагає тендерна документація.

По трьох тендерах відхилили усіх учасників − у МОУ пояснили, що їхні цінові пропозиції не відповідали умовам оголошення.

Реклама:

Наразі в Prozorro оголосили повторні торги – по двох процедурах кінцевий термін подачі документів 22.06.2023, по третьому − до 27.06.2023.

У Міноборони зазначили, що у повторних процедурах закупівлі можуть брати участь всі охочі і закликали постачальників товарів подаватися на торги.

Також у відомстві повідомили, що триває низка судових процесів, на яких розглядаються позови окремих учасників торгів.  

Знати більше: Від вертольотів у Мексиці до їдальні в Костянтинівці. Що приховують силовики у гучних справах про корупцію в Міноборони

Передісторія:

  • Видання ZN.ua 21 січня повідомило, що Міноборони закуповує харчі для військовослужбовців дорожче у два-три рази, ніж у магазинах Києва. Особливого розголосу набула інформація про “курячі яйця за 17 гривень”: у розслідуванні журналістів йшлося про ціну за штуку, хоча в документі фігурувала ціна за 100 грамів. 
  • Міноборони назвало інформацію про задорогі харчі введенням в оману та маніпуляцією та обіцяло звернутися до СБУ, а міністр оборони Олексій Резніков відкинув звинувачення до Міноборони. Пізніше в інтерв’ю “Українській правді” Резніков визнав, що був занадто емоційний та обіцяв ретельно перевірити всі факти, виявлені журналістами. 
  • Заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку і був звільнений 24 січня на фоні скандалу через закупівлі за завищеними цінами продуктів для військових. Було звільнено і Богдана Хмельницького з посади директора департаменту закупівель Міністерства оборони, про що стало відомо 25 січня.
  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив оновити систему державних закупівель для Збройних сил України, яка передбачатиме публікацію цін на продукти й товари.
  • У квітні у Міноборони затвердили склад антикорупційної ради. За словами міністра Олексія Резнікова, ця рада буде наділена вичерпним переліком інструментів, яких достатньо, щоб унеможливити будь-які корупційні прояви.