Головна » Новини » Литва придбала для України установки NASAMS і передасть бронетранспортери та боєприпаси

Литва придбала для України установки NASAMS і передасть бронетранспортери та боєприпаси

Литва готує нову військову допомогу для України. Для цього країна закупила дві установки ЗРК NASAMS, які передасть нашій країні. Крім цього, до відправки готуються 10 бронетранспортерів М113 та боєприпасів.

Про це повідомили міністр оборони Арвідас Анушаускас та президент Литви Гітанас Науседа. Зокрема, лідер країни в Twitter повідомив, що Литва придбала одразу дві установки ЗРК середньої дальності NASAMS. Обидві їх планують передати саме Україні.

“Протиповітряна оборона є ключовою в Україні у боротьбі з агресором. З нетерпінням чекаю нових колективних рішень щодо підтримки України на саміті НАТО у Вільнюсі”, – зазначив Науседа.

У свою чергу, міністр оборони країни офіційно оголосив про передачу додаткових 10 бронетранспортерів М113. Разом із ними Україні передадуть партію боєприпасів.

“Запланований пакет литовської військової підтримки України включатиме не лише системи запуску ракет NASAMS, а й 10 бронетранспортерів М113. Загальна кількість цих бронетранспортерів, переданих Литвою, досягне 72 одиниць”, – зазначив міністр.

Він додав, що на 2023 рік Литва замовила також виробництво 12,5 млн патронів. З них 2,5 млн одиниць підготують найближчим часом. Незабаром до ЗСУ відправлять тисячі протитанкових боєприпасів.

Президент Литви в Україні

28 червня в День Конституції України до нас з неанонсованим візитом прибув президент Литви Гітанас Науседа. Вони з Володимиром Зеленським провели зустріч для обговорення майбутнього саміту НАТО, який пройде у Вільнюсі 11-12 липня. Лідери мають зосередитися на питаннях щодо оборони та безпеки, а також посилення співпраці між Україною та Альянсом.

Своє повідомлення щодо закупівлі NASAMS президент Литви написав незадовго до того, як стало відомо про його візит. Також повідомлялося, що президенти України та Литви мають обговорити можливості підтримки з боку держав в напрямку реформ та розвитку нашої країни.

Нагадаємо, що Зеленський просить надати англійській мові новий статус в Україні: законопроект вже в Раді.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live

©buzztagz.com